26 Mayıs 2016 Perşembe

HAZARLARIN YIKILIŞ SÜRECİ

Ruslar knezlikler halinde örgütlendikten sonra Hazar Devletini batıdan sıkıştırmaya başladılar.862'de ilk knezlik kuzeyde İlmen Gölü kıyısında kuruldu.Dinyeper boyundaki Novgorad knezliği Kiev'i ele geçirdi,batıdan sıkıştırdı.Güney Slav topluluklarına bundan sonra Hazar devletine vergi vermemeleri konusunda uyardı.

Hazarlar bu suretle Kağanlığın batısını kaybetmiş oldu .Doğu da Ruslardan aynı baskıyı gördü.
Ruslar Volga Nehri boyunca 100 kişilik gemileriyle ilerleyip Etil şehrine ulaştılar.Su yolunu kullanarak Novgorat'a çıktılar.Oradan Hazar Denizi kıyısındaki kentleri,kasabaları vurup yağma ettiler.

Bu durumdan Müslümanlar ve Hazar ülkesinde yaşayanlar zarar gördü.Etil deltası Müslümanlarda bulunuyordu.Hanbalık Hazarların elindeydi.
Hazar ordusundaki Müslümanlar ve bazı Hristiyanlar Kağan'dan izin alarak veya almayarak Ruslara karşı mücadeleye girişti.Rus savaşçılar onlara yenildiler.Bu savaş sırasında Ruslar 30.000 kayıp verdiler.

Kiev knezi Svyatoslav tekrardan donattığı kara ve deniz kuvvetleri ile tekrar Hazar ülkesine girdi.Hazarlar yenilgiye uğradılar.Etil Ruslar tarafından zaptedildi.Kasabaları ve şehirleri yakıp yıktılar(965)Etil dünyanın en önemli merkezlerinden biriydi tamamıyla yok edildi.Hazarlar Batıya çekildiler.Hazar ülkesine Kıpçaklar ve Peçenekler geldi.Hazar ülkesi bir savaş alanı haline geldi ve en son Moğol istilası ile Hazar etkisi son buldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder